Vannak pillanatok, amikor
az élet bizonyos
embereket elválaszt
egymástól, csak azért,
hogy mindketten megértsék,
milyen sokat jelentenek
egymásnak. ~ Paulo Coelho
Ha nyár, akkor gyümölcs. Amennyiben a diétád részévé teszed, könnyebben leadhatod fölös kilóidat – bónuszként az egészség mellé.
A legtöbb táplálkozási szakértő szerint gyümölcsből sohasem elég – minél több, annál jobb. A gyümölcsökben és a zöldségekben nagyszámú a mikrotápanyag, sok rostot tartalmaznak és persze nagyon finomak. Sajnos az átlagosan táplálkozók étrendjében rengeteg a finomított szénhidrát, a káros zsiradék és a mesterséges adalékanyag, amelyek óriási terhet jelentenek a szervezetnek. Ha nem táplálkozunk megfelelően, az egyensúly megbomlik, az anyagcsere-folyamatok felborulnak, ráadásul a szervezetünk nem képes hatékonyan kiüríteni a tömérdek méreganyagot.
Ilyenkor nyáron érdemes kihasználni, hogy a nagy melegben nem kívánjuk a főtt ételt, szívesebben fogyasztunk nyers vagy hűtött fogásokat. A nyers gyümölcs segítségével hatékonyabban méregtelenít a szervezet, így a fogyás is sokkal könnyebben következik be.
Fogyj a desszerttől!
Az emberi szervezetet úgy tervezték, hogy sok-sok nyers növényt fogyasszon – tehát gyümölcsöket és zöldségféléket. Elsődleges szénhidrátforrásunk a gyümölcsben lévő cukor és rost, a legtöbb friss gyümölcs kevesebb és lassabban felszívódó szénhidrátot tartalmaz, mint a gabonafélék, a rizs vagy a feldolgozott alapanyagok liszt és cukor formájában. A gyümölcsdiétának az a lényege, hogy az összes szénhidrátforrást gyümölcsökkel helyettesíti. Ezáltal ugyanis kiiktatjuk az étrendünkből a magasabb kalóriatartalmú ételeket, amelyek az elhízásért felelős gyors vércukorszint-növekedést okozzák.
Az édességek utáni sóvárgás nem alakul ki, mert a gyümölcsök helyettesítik a desszertet, és soha nem lesz olyan alacsony a szénhidrátbevitel, hogy megjelenjenek az elvonási tünetek. Legtöbbször azokból a gyümölcsökből fogsz válogatni, amelyek lassan emelik a vércukor-szintet (alacsony glikémiás index), és mivel gyakran eszel, éhes sem leszel. Ha a főétkezéseknél a gyümölcsöt sovány fehérjével párosítod, megkapod az izomzat megtartásához szükséges tápanyagokat. Egyébként is, naphosszat gyümölcsöket enni olyan, mintha egész nap nassolnál!
Mit szabad?
Természetesen gyümölcsöt, amennyit csak kívánsz – pár kivétellel. Ezen kívül zöldséget, sovány húsokat, halfélét, tojást, friss és sovány sajtokat, túrót, natúr (vagy cukormentes) joghurtot, naponta legfeljebb 10 dkg olajos magot, hidegen préselt növényi olajokat, fűszereket.
Mit nem szabad?
Cukrot és lisztet semmilyen formában (kenyeret, tésztát, mézet, juharszirupot sem), gabonákat, hüvelyeseket, burgonyát, rizst, magas glikémiás indexű gyümölcsöket (banánt, szőlőt, mangót, aszalt gyümölcsöket, lásd a táblázatot).
Szabályok
1. Reggel csak gyümölcsöt egyél, de mindig fehérje nélkül.
2. Háromóránként egyél valamit.
3. Főétkezésre (naponta legalább kétszer) fogyassz elegendő fehérjét és zsiradékot a gyümölcs mellé.
A Shape kedvence:
Hideg málnakrémleves
Hozzávalók (4 személyre):
- 4 bögrényi friss málna
- 1 banán
- 1 bögre narancslé (lehetőleg frissen facsart, rostokkal)
- 1 bögre zsírszegény tejföl (vagy joghurt) – 1 marék málna és friss mentalevelek díszítésnek Elkészítés: Turmixold simára a málnát, a banánt, valamint a narancslevet és a tejfölt. Tedd be a hűtőbe legalább egy órára. Ha lehűlt, jéghideg kis tálkákban tálald, és díszítsd málnaszemekkel és mentával.